fotoboek                                                  "Herinnering aan Nieuwendam"

Herinneringen aan het mooie monumentale Nieuwendam, de Dijk  met zijn monumenten en sfeer van weleer.

Het schone Tuindorp met rode daken, mooie poorten en rust.

Waar in de jaren twintig (haven) arbeiders, Kapteins, zeelui en kantoorklerken met hun gezinnen kwamen te wonen midden in het groen en weidse uitzicht over de Waterlandse landerijen.  

Waar iedereen gelijk was al had een ander soms een ietsje meer.

Waar ieder een ieder kende en de buurvrouw een buurvrouw of tante was en ontzag had voor oom agent.

De postbode na een lange dag te hebben lopen sjouwen langs de dorpen met regelmaat met de pet schuin op een oor van de Schellingwouderdijk kwam rollen omdat er altijd wel wat te struikelen was onderweg.

Waar de huisartsen aanzien hadden of omstreden waren.

Waar je de boten vanaf het IJ hoorde blazen, s 'nachts het carbid bij de Gembo hoorde vallen en ramen moest sluiten vanwege de stankoverlast van Ketjen.

Een dorp met markante, beroemde en bijzondere bewoners.

Waar de PvdA en CPN elkaar met schuine ogen aankeken en de Waarheid bij vele op de deurmat lag.

De kinderen een jeugd hadden die je voor een ieder kind zou wensen en de Speeltuin je tweede thuis was. 

Je bij de melk en groenteboer kon poffen en de duim in melkkan vol verse melk of op de weegschaal werd meegerekend en bij de slager het altijd een ietsjes meer was.

De schillenboer, de mosselman, de man met verse waar en Ankie de IJscoman bij het straatbeeld hoorde.

Jaarlijks festiviteiten op het Purmerplein van KDO en de Bootjesclub de Breek deed kabbelen.

De kinderen met de Speeltuin ieder jaar voor een week naar Hulshorst verhuisden en het pitriet pannen onderlegger ieders huis sierde.

De keeltjes werden soepel gehouden bij de Operette club... waar Sinterklaas en Zwarte Piet met luid hoorn geblaas de Grote Haven binnenvoer en kinderen met rode wangen uit volle borst hen welkom zongen.

Een dorp waar alles gebeurde en waar je je veilig voelde.

Het dorp is nu opgeslokt door Amsterdam en waar ooit vele niet dood gevonden wilde worden, doet het nieuwe volk genaamd de yuppen nu een moord om hier te mogen wonen.

De waarde en mentaliteit is in de loop d'r jaren veranderd maar het dorp zal bij vele geboren en getogen (Tuindorp)Nieuwendammers ...ons Dorp blijven.

  

Fotoboek vol met herinneringen aan -Tuindorp- Nieuwendam vanaf de jaren 40.met privé foto's van leden en diverse onbekende fotografen, aangevuld met foto's van het grote reünie evenement "Oud ontmoet (op) Nieuw " dat op 20 september 2014 door "Je Bent Nieuwendammer als" werd georganiseerd op het Purmerplein. 

Het boek is in kleine oplage uitgebracht te koop via de webshop.

Door de geweldige inzet van vrijwilligers, Nieuwendamse musici , winkeliers van het Purmerplein, bedrijven van Nieuwendammer oorsprong, Woningcorporatie Ymere, Stadsdeel Amsterdam Noord , verschillende bedrijven van Nieuwendammer oorsprong.

 

Klik op foto voor vergroting


Sinds 10 februari 2014 bestaat de (besloten) Facebook groep "Je Bent Nieuwendammer Als" om terug te blikken om wat ooit eens is geweest, met vele foto herinneringen van mijzelf als geboren en getogen Nieuwendamse.

Maar vooral de duizenden leuke herinneringen en privé foto's /video's van (oud) Nieuwendammers die het dorp net als ik in het hart hebben gesloten.

 

Vele hebben de dijk en dorp verlaten en hebben over het gehele land en wijde wereld hun nieuwe huis gevonden, maar diep in hun hart zijn ze de dijk en het kleine dorp nooit vergeten.

 

Meld je aan op Facebook "Je bent Nieuwendammer als"